Surat Al Waqiah dan Terjemahannya

Kamis, 15 Maret 2018

Tafsir Surat Al Waqiah Lengkap

Advertisement
Tafsir Surat Al Waqiah - Surah yang ke- 56 ini memiliki 96 ayat. Surat ini diturunkan di Mekah. Surat Al Waqiah memiliki banyak sekali keutamaan yang terkandung di dalamanya. Banyak orang telah mendawamkan dan mengamalkan surat ini. Salah satu keutamaan surat ini adalah dikatakan bahwa surat ini dapat dijadikan Doa untuk memohon dimurahkan rezeki kita. Ayat-ayat dalam surah ini boleh digunakan untuk kita berdoa kepada Allah supaya memberi rezeki kepada kita. Seperti dijelaskan dalam Hadist:
“Barangsiapa membaca surah al-Waqiah setiap malam, maka ia tidak akan ditimpa kesusahan untuk selamanya.” Hadis ini didhaifkan oleh Syaikh al-Albani.
Surah ini pada dasarnya menjelaskan tentang Tauhid fil akhirah yaitu tentang mengesakan Allah dalam penciptaan Hari Pembalasan. Sebagai muslim sudah seharusnya kita beriman kepada Hari Kiamat, tiupan sangkakala, Padang Mahsyar, Kebangkitan semula, Syurga dan juga Neraka. Kita harus percaya dan tahu tentang perkara-perkara ini. Kerana Allah telah menceritakannya dalam Quran. Nah berikut ini kami sampaikan Tafsir Surah Al Waqiah yang akan kami paparkan di bawah ini :
Tafsir Surat Al Waqiah Lengkap
  • Surah ini diturunkan di Mekah Al Mukaramah. Yang diturunkan di sana kepada rasulluah SAW untuk menyelesaikan dan memantapkan masalah aqidah dan iman. Kebanyakan ketika di mekah sebelum hijriah adalah kufur kepada allah . Jadi surah ini yang banyak menyentuh dan menceritakan tentang hari kiamat mengambil perhatian kepada kaum2 musyrikin untuk beriman kepada Allah.
  • Surat ini memiliki banyak sekali keutamaan diantaranya antara fadhilat surah Al Waqiah ialah seperti yang disabdakan oleh Rasulullah SAW .Man qara’a suratal-Waqi’ati kulla lailatil lam tusibhu faqah, wa suratul-Waqi’ati suratul-gina faqra’uha wa ’allimuha aulada-kum.

“Barangsiapa membaca surat Al-Waqi’ah tiap malam, maka tidak akan menimpa kepadanya kepapaan. Dan surat Al-Waqi’ah adalah surat kaya, maka bacalah dan ajarkanlah kepada anak-anak kamu.”
  • Rasulullah SAW bersabda agar mengajarkan kepada anak-anak kamu tiga perkara :-
  1. Cinta kepada Nabi
  2. Cinta kepada Ahli Bait ( keluarga nabi saw )
  3. Ajarkan kepada mereka Al quran
Jadi Surah Al Waqiaah merangkumi kekayaan jiwa dan harta. Oleh karena itu marilah kita sama-sama mengamalkan untuk membiasakan diri membaca surah al waqiaah setiap hari dengan menghayati maksudnya.
Tafsir Surat Al Waqiah Lengkap
[1] 'apabila berlaku hari kiamat itu'
AL WAQIAAH pada bahasa bermaksud 'yang terjadi'.
kerana kejadian hari kiamat itu pasti terjadi dan tak mungikn tidak terjadi dan disokong oleh 

[2] Tiada sesiapapun yang dapat mendustakan kejadiannya.
ayat kedua menguatkan ayat pertama . Al habib memberikan cth ayat :- 'Imam Masjid akan datang , dan tidak mungkin imam masjid itu tak akan datang '
sperti itu juga tentang berlakunya hari kiamat.

[3] Kejadian hari kiamat itu merendahkan (golongan yang ingkar), dan meninggikan (golongan yang taat).
ayat ketiga menjelaskan bahawa pada hari kiamat itu , orang yg taat akan diangkat tinggi darjatnya dan orang yg mungar akan direndahkan darjatnya. Orang yang beriman , dari detik dia keluar dari kubur akan dibimbing sehinnga ke syurga. 

seperti sabda Nabi SAW :- 
' Man tawadha'a rafa'allah ' 
[barangsiapa yang tawadhu(taat kpd allah) akan ditinggikan darjat oleh allah .

[4] Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap- gelita),
[5] Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh- yang melambangkan kekuasaanNya)
[6] Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya);
[7]Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya);

Dalam ayat ini allah telah bersumpah dengan matahari dan pasangannya ,siang dan pasangannya malam ,langit dan pasangannya bumi , dan sumpah dengan nafsu tanpa pasangannya . ini menunjukkan betapa kuatnya dorongan hawa nafsu dan berjaya lah siapa yg mensucikannya dengan firman Allah. Mungkin sekian dulu Tafsir Surat Al Waqiah semoga bermanfaat untuk kita semua. Wallahua'lam insya allah akan sambung pada post yg akan datang.

Baiklah Berikut ini kami sampaikan :
Bacaan Surat Al- Waqiah dan Terjemahannya 

Sekian semoga tulisan ini Bermanfaat.

Advertisement
Facebook Twitter Google+
Back To Top